Portaalit osa 3: Youtube

Youtube, tuo kolmas palvelu johon linkkaan videomaininnoissa. Youtube oli itsellenikin ensikosketus AMV:ihin joskus keväällä 2005. ”Oho, täällähän on animea. Oho, mitäs nämä ovat?” En kuollaksenikaan muista oliko ensimmäinen videoni Their Lives vai Engel. Ei varmaankaan jää epäselväksi, mikä sarja aikoinaan imaisi minut animen pariin.

Orange-Kitten – Their Lives

Pääsyy miksi linkkaan Jukeboksissa YouTubeen on se, että se on kaikille tuttu videopalvelu. Jokainen tietää, miten sen peruskäyttö luonnistuu. Sivu toimii  hyvin lyhytaikaisessa videolinkkauksessa, koska katselu ei vaadi rekisteröintiä. Twitterissä linkatessani videoihin käytän aina Youtubea hyvän embeddaus-tuen ja nopean viestinnän vuoksi. Ei kukaan selaa viikon vanhoja tweettejä.

Hyviä AMV:itä Youtubesta on lähes mahdoton löytää ellei tiedä tarkalleen, mitä etsii. Hakusanoilla ”<editoija> <videon nimi> amv” tärppää kohtuullisen varmasti, jos video palveluun on upittu. Hakusanoilla ”<sarjan nimi> amv” taas löytää lähinnä edustavan kattauksen kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.

Jotkut editoijat vaikuttavat pelkästään YouTubessa. Useimmiten nämä ovat aloittelevia editoijia, joiden videoiden näkemättömyydessä ei paljoa menetä, mutta poikkeuksiakin on. Mahdollisesti merkittävimpänä tällaisena on Chiikaboom, joka protestiluontoisesti jätti AMV.orgin 2010. Nyt häntä ja monia muita YouTubesta löytyviä kiinnostavia editoijia on helppo seurata tilaamalla heidän videofeedinsä.

Chiikaboom – Imagica

Toisaalta moni editoija ei käytä ollenkaan YouTubea videoidensa uppaamiseen. Silti usein joku muu tekee sen, toisinaan fiksusti työtä omakseen väittäen. Käyttäjäkunnan laajuus ja epäkypsyys näkyy myös siinä, että editoijan on mahdoton saada kunnollista palautetta videoihinsa. Kommentointitaso on sukua DeviantArtille. Tällä ei tietenkään ole suurempaa merkitystä näin katsojan kannalta.

Suurin ongelma YouTubessa on tietenkin sen kohtuullisen tehokas vaikkakin satunnainen materiaalin poistaminen tekijänoikeusrikkomusten vuoksi. Jos Youtube-upottaisin kaikki kaikki videot AMV-jukeboksiin (mikä olisi periaatteessa tosi kätevää), ei kukaan saisi kirjoituksista mitään irti parin kuukauden päästä, kun kaikki linkit olisivat kuolleita. Nyt olen vielä asian tiimoilta toiveikas.

 • Plussat:
  • Helppo peruskäyttö
  • Subscribe-ominaisuus – helppo seurata mielenkiintoisia editoijia
 • Miinukset:
  • Videoiden häviäminen
  • Kiintolevylle lataaminen vaatii 3. osapuolen kikkailuja

Yksi vastaus artikkeliin ”Portaalit osa 3: Youtube

 1. Tuohon youtuben sensurointiin täytyy sanoa, että isoin ongelma (sitten sony:n mielivallan) on heidän ”kolmesta pihalle”-käytäntö, eli käyttäjän *kaikki* videot poistetaan kolmannesta tekijänoikeus valituksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>