MAD – länsimaisittain

MAD on pääasiassa japanilaisten käyttämä kattotermi kaikille derivatiivisille audiovisuaalisille fanituotoksille. Ensimmäisenä niistä länsimaalaiselle harrastajalle tulee mieleen junnaavat videot, joissa ääniraidallista anime-materiaalia sovitetaan musiikkiin. Vertaa AMV:t, joissa tyypillisesti animen audioraitaa ei käytetä.

【音MAD】サキガツモル【咲-Saki-×ココロオドル】

Jostain syystä länsimaisen AMV-skenen sisällä MAD on saanut hiukan erilaisen merkityksen. Sillä tarkoitetaan yleensä pelkästään 静止画MADia, jossa lähdemateriaali on  staattista kuvaa ja ruudulla vilisee itsetuotettua grafiikkaa, tekstiä ja efektejä. Staattiset kuvat laitetaan elämään ”paperinukkeanimaatiolla” ja kameraliikkeellä. Kyseessä on teknisesti todella haastava genre.

Aken – Incertus Animi

Epäilen, että tämä kummallinen käsitteen ”supistuminen” johtuu siitä, että Aasiasta läntisiin AMV-yhteisöihin on valunut pääasiassa tämän tyyppisiä videoita, joita aasialaiset ovat tietenkin nimittäneet MADeiksi. Syytä tähän en uskalla lähteä arvailemaan. Niistä on joka tapauksessa tämän ”tuonnin” seurauksena tullut osa länsimaista AMV-kaanonia ja se on oppinut tuntemaan ne MADeina.

Shine@G2 – Recollection

Kun venäläinen AMVNews järjesti 2010 editointikilpailun Do the M@D, yllä kuvailtu  määrittely näkyi hauskalla tavalla kisan säännöissä:

Subject of the contest: the goal is to create a video which resembles japanese M@Ds stylistically (see the corresponding category on site).
J-pop music is not obligatory, the main thing is visual resemblance.

Tätä on siis MAD länsimaisen AMV-skenen näkökulmasta.. Kisan hedelmät löytyvät AMVNewsistä.

3 vastausta artikkeliin ”MAD – länsimaisittain

  1. Päivitysilmoitus: Muutakin kuin animea | AMV-jukeboksi

  2. Päivitysilmoitus: Popkulttuuria | AMV-jukeboksi

  3. Päivitysilmoitus: Hyviä aikoja | AMV-jukeboksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>