Usean kokin soppa

Moni anime-skenen ulkopuolinenkin on törmännyt AMV Hell -sarjaan. (Kuudes pitäisi muuten tulla tänä vuonna ulos… vieläkö jaksaa kiinnostaa?) Ensimmäiset helvetit eivät varmastikaan olleet ensimmäisiä MEPpejä (Multi-Editor Project), mutta ne ovat se arkkityyppi, joka useimmille tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan usean editoijan yhteisvideoista.

MEP -  Reflections Of Style
(Tämäkin on muuten sarja. Suosittelen myös jatko-osia.)

Useampi vuosi takaperin MEPit olivat usein tällaisia kollaaseja, missä oli selkeästi yksittäisiä editoijia ja yksittäisiä kappaleita, jotka pätkäistiin joko Robot Chicken -tyylisesti, feidaamalla tai muuten. Myöhemmin audiota alettiin yhtenäistää. Usein otettiin esimerkiksi samalta artistilta kappaleita ja miksattiin niitä luontevasti yhteen. Yhdelle artistille omistettuja MEPpejä tehtiin yhdessä vaiheessa kovastikin, muunmuassa Nightwishille kaksin kappalein. Mukana oli tietysti myös Suomi-edustusta.

Jos Limp Bizkit ei aiheuta välitöntä oksennusreaktiota tai tuo mieleen lapsuuden traumoja, on tämä todella toimiva video, jossa on käytetty pelkästään yhden albumin musiikkia hiukan lyhentäen sieltä täältä:

MEP – Chocolate Star Fish MEP

Huomatkaa muuten sama lopetus Reflections of Stylessa ja Chocolate Star Fishissä. Tuota Bebop-elokuvan kohtausta on käytetty AMV:eissä oksennukseen asti loppukohtauksena.

Nykytrendinä alkaa olla, että kaikkien editoijien voimat puristetaan yhteen noin viiden minuutin mittaiseen videoon, jossa audiona on yksittäinen kappale. Editoijien vaihtumisen erottaa lähinnä videolähteen vaihtumisesta ja/tai editoijien tyylieroista. Ja AMV France dominoi pelikenttää.

MEP – Empty Mosaic : Into Nothing

 

Lisää MEPpejä:
MEP – Angelus Rakastan tätä jo pelkästään audio-miksauksen vuoksi. (Kohta joku sanoo, että levy on jo alunperin miksattu noin…)
MEP – MINMI~Fusion) Alun Gravi-manga-pätkästä Samurai Champlooseen on aivan hemmetin toimiva flow.

MEP – RANDOM FUN Venäläiset eivät jää kauas ranskalaisista.

3 vastausta artikkeliin ”Usean kokin soppa

  1. ”Nykytrendinä alkaa olla, että kaikkien editoijien voimat puristetaan yhteen noin viiden minuutin mittaiseen videoon, jossa audiona on yksittäinen kappale.”

    Olisiko tässä kenties taustalla se, että saadaan vähemmällä vaivalla katsojille aikaiseksi näyttävä video, kun on kuitenkin eri asia tykittää efektiä pelkästään oman osuutensa ajan puoli minuuttia kuin koko videon neljä minuuttia. Puolituntiset MEPit vaativat loppujen lopuksi saman työmäärän yhdeltä ihmiseltä kuin mikä tahansa normaalipituinenkin video, olettaen että yhden editoijan vastuulla olisi vähintään minuutista ylöspäin kestävä pätkä, ja ilman silmiinpistävää kantavaa teemaa olisi selvä riski saada aikaiseksi vain katsojan puuduttava projekti, jos sen editoisi nykyisen editointitrendin mukaisesti.

    • Todellakin. Kun työstettävänä on vain n. puoli minuuttia videota, jaksaa ja ehtii editoija työstää pätkäänsä aivan tappiin asti. Jokaiseen leikkaukseen kunnon maskaussiirtymät ja efektikikkailut päälle. 3-4 minuuttiset soolo-upbeat-videothan vievät usein monta kuukautta editoijan työaikaa.

      Ja tuo katsojan puuduttuminen tosiaankin. Eipä noita kymmenminuuttisia MEPpejä kauhean usein tule uudelleenkatseltua. Sillä ensimmäisellä kerrallakin tekee toisinaan tiukkaa, kun neljän minuutin kohdalla alkaa vilkuilla mediasoittimen aikajanaa.

  2. Päivitysilmoitus: Musiikilla on väliä | AMV-jukeboksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>