It’s super effective!

Efektit, tuo AMV:iden musta magia, missä editoija pääsee esittelemään temppuvalikoimaansa. Kesyimmillään se on ylimääräisiä välähdyksiä, kuvan täräytyksiä, blurrauksia jne. Pisimmälle vietynä editoija on luonut omaa tietokonegrafiikkaansa videoon ja tekee kaikkia muitakin mahdollisia temppuja samaan aikaan.

MKTsudo – Tinakenkätyttö

Rytmin tahdissa vilkkuvat välähdykset. Herran vuonna 2012. Jookosta ei?

Rakkaat itänaapurimme tuntuvat vallanneen vahvimmin koko efektihifistelypuolen. Akrossconissa näkee yleensä vuoden tiukimmat visuaalikarkit. Videoissa lähdemateriaali alkaa olla jo toissijaista ja pääosassa ovat erilaiset kameraliikuttelut, freimikikkailut ja itsetuotettu grafiikka.

Gidra – Rumble In the New York

Sivis esitti Tracon 2011 efektiluentonsa lopussa kysymyksen: ”Millaista on paras efektien käyttö?” Suomalaiseen tapaan pidin takarivissä suuni supussa, vaikka minulla oli vastaus mielessäni. Yllätyin kun hänen vastauksensa olikin ”sellainen jota ei edes huomaa” ja näytti jonkin Nostromon videon (tai ainakin jotain hyvin vastaavantyylistä). Oma vastaukseni olisi ollut ”sellainen joka tuo lisäarvoa videolle”. Efektit tuovat parhaimmillaan videoon elementin, jota ilman se olisi jotain aivan muuta.

ZephyrStar – Daydream

2 vastausta artikkeliin ”It’s super effective!

  1. Ironista lienee siis, että itsekin saan välähdyksistä vain migreenin.

    Mutta tosiaan. Mitä helpommaksi on efektisoftien käyttö tullut tavalliselle ihmiselle, sitä enemmän tulee vastaan videoita, joiden tekijä tuntuu suoraan sanovan ”videollani ei ole mitään arvoa, enkä usko sen kiinnostavan ketään, katsokaa siis hienoa efektishowtani”, joiden arvo juurikin animemusiikkivideona on ikävä kyllä melko alhainen ja ikävä suunta koko harrastuksessa, koska siitä jää aina sama maku suuhun kuin halvalla tuotetusta karkkipatukasta, johon on lyöty huippusuositun lastensarjan logo.

    Kaikkein mielenkiintoisinta herkkua efektit ovat silti ilman muuta silloin, kun videota ei edes voisi olla ilman niitä, kuten yhdessä omista suosikeistani ”i can haz marzipan”.

    • Varsinkin AMV:iden katsojana joka ei kykene erottamaan After Effects -templatea käsin väännetystä koodigrafiikasta, efektihelvetit (tyyppiesimerkkinä Naruto/Bleach Technique Beat) tuntuvat tosiaan varsin puuduttavalta hutulta. Joku demo-harrastaja niistä varmasti löytää mielenkiintoisia juttuja, mutta ainakin minä katson AMV:itä voimakkaasta fanitus-asetelmasta. Haluan nähdä fanittamiani sarjoja/hienoa animaatiota esiintuovia videoita. Eli käsittääkseni olemme aikalailla samoilla linjoilla.

      Hieman oma lukunsa on, kun editoija lähtee rakentamaan omia tarinoitaan animen palasista, mutta tähän palaan enemmän keväämmällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>